WorkTime_Konsultointi.jpg

1. Työn tutkimus

Työn kehittäminen alkaa luotettavalla työntutkimuksella. Menetelminä käytetään kohteeseen sopivia ajankäyttö- tai havainnointitutkimuksia. 

Ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan työhön käytettyä aikaa ja työmenetelmiä, koska työn kehittäminen edellyttää selkeää käsitystä nykytilanteesta. Yleensä yrityksen ja työntekijöiden käsitys työmenetelmistä ja tehokkuudesta on turhan optimistinen. Tehdään paljon töitä, mutta välttämättä kaikki tekeminen ei jalosta tuotetta tai palvelua niin paljon kuin kuvitellaan. 

Tutkimuksen tuloksena asiakkaalle toimitetaan raportit, joissa esitetään työpäivän ajankäyttö eriteltynä ja tarkasti. Työpäivähän koostuu erilaisista toiminnoista kuten esimerkiksi valmistelevat työt, häiriöt ja jalostava eli tuottava työ. 

Tutkimuksen avulla saadaan selkeä käsitys työpäivän ajankäytöstä eri toiminnoissa. Esimerkiksi erään tuotantoyrityksen johto huomasi työntutkimusraportista automaattikoneen käyttöasteen heille turhan pieneksi. Yhdeksi tekijäksi paljastuivat työvuoron pitkät lopputoimet, jolloin automaattikone ei ollut käytössä. Ongelmaan kehitettiin yksinkertainen ja edullinen ratkaisu. Automaattikoneen tehokkuutta parannettiin jakamalla työvuoron lopputoimet osiin siten että työstökone käy vuoron loppuun asti. Työstökoneen käyttöaste nousi 4 prosenttia ja vuodessa tuotettiin huomattavasti enemmän valmiita tuotteita samoilla työntekijäkustannuksilla.

Katso Teknologiateollisuus ry:n ohje työntutkimuksen käsitteistä, menettelytavoista ja käyttökohteista  >>

2. Työn kehittäminen

Työntutkimuksen tavoite on parantaa työn tuottavuutta. Sen lisäksi työntutkimuksen avulla voidaan kehittää tuotteen ja palvelun laatua, työresurssien sopivuutta, työoloja, työvälineiden käyttöä, työsuojelua, hinnoittelua jne. Työntutkimuksen avulla yritys ja yhteisö ymmärtävät paremmin olemassa olevia työkäytäntöjään ja pystyvät kehittämään niitä paremmin tavoitteidensa mukaisesti.

Työntutkimuksesta on hyötyä myös työntekijöille, jotka ovat kiinnostuneita oman työnsä ja työtapojensa kehittämisestä.

Selkeissä jo tiedostetuissa ongelmatapauksissa kehittämistyöhön voidaan ryhtyä tietenkin ilman työntutkimusta. Näin toimii WorkTime. 

2.1. Työtilasuunnittelu

Työtilasuunnitelulla työtila, -pisteet ja -ympäristö saadaan mahdollisimman hyvin toimiviksi.  Työhön liittyvät välineet, järjestelmät, komponentit, yms. sijoitetaan oikeille paikoilleen. Suunnittelussa otetaan huomioon myös edelliset ja seuraavat työvaiheet.

2.2. Työmenetelmien suunnittelu

Työmenetelmä on tapa tehdä työtä. Työ ei etene toivotulla tavalla väärillä työmenetelmillä. Työntutkimuksessa havainnoidaan myös työmenetelmät. Tehdäänkö työ sopivilla työvälineillä ja koneilla? Vievätkö ne ylimääräistä aikaa? Onko henkilömäärä sopiva eli onko yli- tai alikuormitusta?

Työmenetelmien kehittäminen kuuluu oleellisena osana WorkTimen toimintaan.

2.3. Tuotannon suunnittelu

Tuotannon suunnittelua auttaa päivitetty layout. WorkTime tekee tarvittaessa myös sellaisen. Tässä vaiheessa on erityisen tärkeää, että suunnittelussa ovat mukana työntekijät ja esimiehet. Tavoitteena on saada mahdollisimman hyvin virtaava tuotanto ja toiminnot sekä toimivat työpaikat. Prosessien kuvaamisen apuna voidaan käyttää erilaisia valmistus-, työnkulku-, toiminta- ja virtauskaavioita sekä työnkulkupiirroksia.

Ergonominen ja turvallinen työ

Varsinkin työturvallisuudessa lait ja asetukset on otettava huomioon. 

Ergonominen ja turvallinen työnteko on tätä päivää. Hyvä ergonomia ja työturvallisuus ovat yritykselle ja yhteisölle tuottavia sijoituksia. Huonosti toteutettuna molemmista koituu ylimääräisiä poissaoloja ja kustannuksia. 

Kukapa työnantaja haluaisi menettää arvokkaan työntekijänsä työpanoksen huonosti toteutetun ergonomian tai työturvallisuuden takia? Työntutkimustapahtumassa havainnoidaan myös turvallisuus ja ergonomia, joita parantamalla säästytään näiltäkin murheilta.

WorkTime-palvelupaketti

WorkTime:lla on valmis kiinteähintainen WT tehokas palvelupaketti joka sisältää kaikki tutkimustyöt ja -kulut yhdelle työpisteelle tai työntekijälle. Ensimmäinen palvelun esittelykerta on ilmainen 50 km säteellä Tohmajärven Tikkalasta. Esittely sisältää myös esimerkit työntutkimuksen tuomista säästöistä => tuottavuuden tehostumisesta.